zaterdag 22 februari 2014

Een betere medaillespiegel

In het Olympisch Handvest is vanaf het begin vastgelegd dat atleten individueel of als team deelnemen aan de spelen[1], op uitdrukkelijk verzoek van Pierre de Coubertin. Zijn ideaal was dat de sport in de Olympische vorm een tegenwicht zou bieden aan het doorgeslagen nationalisme van het eind van de 19e  eeuw. Het handvest verbiedt zelfs in “Rule 57” dat het IOC landenklassementen publiceert[2].

Al vanaf het begin hebben landen echter de Olympische gedachte gekaapt, met als uitschieters de Nazi-spelen van 1936 en de boycots tijdens de Koude Oorlog. Het organiseren van of deelnemen aan de spelen is steeds gebruikt om de vermeende voordelen van het eigen land, of de bestuursstructuur daarvan, uit te dragen. In die zin zijn de spelen eigenlijk altijd politiek geweest.

De laatste jaren is daar nog bijgekomen, dat nationaliteit in de sport geen onwrikbaar begrip is gebleken.[3] Bart Veldkamp werd Belg om voor BelgiĆ« te kunnen schaatsen, Vic Wild was geen Rus, Victor An was geen Rus (en heette geen Victor bij zijn geboorte). Het schijnt dat An ook Amerikaan in plaats van Rus had kunnen worden, maar de Russen hebben de Amerikanen in dit geval overboden. Een andere Amerikaan heeft welbewust het Columbiaans (!) staatsburgerschap verworven[4], om te kunnen deelnemen aan de spelen in Sochi. Hij kwam sportief uiteindelijk tekort, maar procedureel was alles geregeld.

In navolging van de sport –zo lijkt het- bieden verschillende Europese landen het staatsburgerschap uit economische motieven te koop aan[5]

Dat er desalniettemin bij voortduring een landenklassement tijdens de zomer- en winterspelen gepubliceerd wordt, raakt dus kant noch wal. Er zijn betere manieren om, zonder diepere betekenis, groepen mensen onderling te vergelijken.


Ik stel voor de medaillespiegel met onmiddellijke ingang te wijzigen in bovenstaand klassement per sterrenbeeld. Nationaliteit is te koop, je geboortedatum niet zo gemakkelijk. Watermannen aller landen, verenigt u! Er is iets te winnen, ook voor de sportjournalisten. Ik verheug me al op de analyses!






[1] Olympic Charter, Section 6.1: “The Olympic Games are competitions between athletes in individual or team events and not between countries [...]”, http://www.olympic.org/documents/olympic_charter_en.pdf
[2] Olympic Charter, Section 57 Roll of Honour: “The IOC and the OCOG shall not draw up any global ranking per country […]”, ibid.
[3] Zie voor een grondige analyse Shachar, A., "Picking Winners: Olympic Citizenship and Global Race for Talent" Yale Law Journal 120 (2011), 2088-2139

Geen opmerkingen:

Een reactie posten